Safranbolu, tarihi-kültürel yapısına özgü Safranbolu evleri, çarşıları mağarası, kanyonu ile ülkemizin UNESCO tarafından korumaya alınan bir değeri olarak binlerce kişi tarafından ziyaret edilen bir şehrimizdir. Eski adı Zafranbolu olan ilçen adını bölgede yetişen safran bitkisiden almıştır. Karabük’e bağlı olan Safrabolu korunmuş şehir mimarisini yansıtmasından ötürü UNESCO korumasına alınmıştır. Safranbolu Gezi Rehberimizde bölgesel tatlardan konaklamaya ve Safranbolu Gezilecek Yerler‘in tanıtımını bulacaksınız..

Safranbolu Gezilecek Yerler
Safranbolu Gün Batımı – Safranbolu Gezilecek Yerler

Safranbolu’ya Nasıl Gidilir?

Genellikle Safranbolu’yu ziyaret edecekler genellikle bizim tercih ettiğimiz gibi Kastamonu üzerinden ulaşım sağlamıyorlar, karayolu ile İstanbul’dan gelecekler olanlar için 400km, Ankara’dan ulaşacaklar için ise 200km yolun var olduğunu hatırlatalım.

Safranbolu’nun yanında Karabük ve özellikle de Amasra gezisi gezginlerin vazgeçilmezlerinden. Sizde bizim gibi Kastamonu veyahut Amasra ile Safranbolu gezinizi tatlandırabilirsiniz. Kastamonu-Safranbolu arasında ise Araç ilçesinden geçtiğinizde ilçe merkezindeki tarihi Çınar’ın kanatları altında bizim gibi bir çay molası verebilmeniz de mümkün.

Safranbolu’da Nerede Kalınır?

Safranbolu konaklama açısından da çeşitli alternatiflere sahip. Safranbolu Otelleri gibi Sofranbolu’da konaklama yapmak isteyenler daha çok konakların otele dönüştürülmesi ilekarşılaşacaklardır.

Biz liseye bağışlanmış olan Safranbolu KML uygulama otelinde kaldık. Gönül rahatlığı ile tavsiye edebiliriz. Eğer aracınız var ise bu işin eğitimini almakta olan gençlere de destek olmak isterseniz aşağıda fotoğrafı bulunan güzel evde kalabilirsiniz.

Eğer Otel arayışınız varsa bizim de farklı şehirlerde kullandığımız AGODA’da otel rezervasyonu yapabilirsiniz. Safranbolu Otelleri 

Safranbolu Uygulama Oteli - Safranbolu Gezilecek Yerler
Safranbolu Uygulama Oteli -Safranbolu Otelleri, Safranbolu Gezilecek Yerler

Kişi başı fiyat o tarih itibari ile 50 TL idi (2019 : 90 TL ) ve fiyata kahvaltı dahildi. Yeşil bahçesinde ayaklarınız çimde güzel bir kahvaltı yapabilirsiniz. Safranbolu KML Rezervasyon Tel : (0370) 725 52 93

Safranbolu Uygulama Oteli Kahvaltı -Safranbolu Uygulama Oteli - Safranbolu Gezilecek Yerler
Safranbolu Uygulama Oteli Kahvaltı -Safranbolu Uygulama Oteli – Safranbolu Gezilecek Yerler

Sarfanbolu Hakkında

Bu güzel şehrimiz iki vadi üzerine kurulmuş. Vadi üzerinde yer alan taş dar sokakları, konakları ve korunmuş kültürü sebebi ile Safranbolu Türkiye’nin Unesco Kültür Mirası Listesine kayıtlı değerlerinden biri ve korunuyor.

Safranbolu Evleri - Safranbolu Gezilecek Yerler
Safranbolu Evleri – Safranbolu Gezilecek Yerler

Safran şehrin anlamına gelen ilçeye adını veren Safran bu bölgede yetiştirilebilmesi dolayısı ile kente ismini vermiş,  Safran’dan şehrin içinde lokumdan pilava kadar bir çok şeyin safrandan yapıldığını göreceksiniz.

Safrabolu şehir yerleşimin kesin tarihi bilinmesede bulunan ilk bulgular Paplagonya’yı işaret eder, Hititlerden Perslere, Romalılardan Selçuklulara kadar geniş bir uygarlığı barındırmaktadır.

Safranbolu’da Yemek

Açıkçası yöresel tatlar için bizim de test edip bayıldığımız bir mekan önereceğim. Zencefil Yöresel Lezzetler Lokantasında Musakka’dan safran pilavına, mantidan yaprak sarmasına ve cevizli eriştesini denedik. Pişman olmadık ve çok sevdik.

Zencefil -  Safranbolu Yemekleri - Safranbolu Gezilecek Yerler
Zencefil – Safranbolu Yemekleri – Safranbolu Gezilecek Yerler

Ayrıca bölgenin yöresel gazozunuda bulabileceğiniz mekanda fiyatlar sizi çok üzmeyecek. Zencefil Konum Bilgisi 

Safranbolu’da konaklarsanız akşam için bir şeyler içebileceğiniz bir mekan önerebilirim . Şimdiki adı ile Jack’s Bar’da küçük bahçesinde müzik eşliğinde gençler ile bir şeyler içebilirsiniz. Jack’s Konum Bilgisi

Safrabolu’da Gezilecek Yerler

Safranbolu Gezi Rehberi’nin en önemli kısmı da Safranbolu Gezilecek Yerler Listesi. Gelin bu küçük şirin evlerle birlikte ve etrafında neler var bakalım. 

Safranbolu Evleri

Safranbolu’nun en meşhur özelliği evleri. Merkezde Türk kültürünün yaşamasını sağlayan 19. 20. yüzyıllar arası yapılmış 2000 adet Türk evi bulunmaktadır. Yolları, sokakları ve avluları taş kaplıdır. Maddeler halinde özelliklerine değinelim:

✈️ Her evin kapısında 2 adet kapı tokmağı bulunurmuş, küçük olan kadınlar için düşünülmüştür.

✈️ Her ev birbirinin güneşini engellemeyecek şekilde planlanarak yapılmıştır.

✈️ Evlerin pencereleri birbirlerine bakmamaktadır.

✈️ Evlerin hemen hemen her odasında tuvalet-lavabo bulunmaktadır.

✈️ Haremlik-Selamlık şeklinde oturma düzeni ayarlanmıştır. Mutfak ile erkelerin bulunduğu oda arasında dönme dolap bulunur ve yemekler bu şekilde taşınırmış.

✈️ Bahçe duvarları yüksek ve pencereleri kafeslidir.

✈️ Evlerin sokakları arnavut taşı ile döşenmiş ve korunmuştur.

Safranbolu Çarşıları

Bir şehri şehir yapan bence o şehrin çarşılarının olduğu ve insanların sosyalleştiği alanlardır kanımca. Safranbolu sokaklarında gezerken çarşılarında turlar iken bu hazzı fazlası ile alıyorsunuz.

O çarşılardan Demirciler ve  Yemeniciler Çarşısı yan yana sıralanmış dükkanların oluşturduğu çarşının tarihi 1661 yılına dek uzanıyor. Mutlaka burada yanınıza safranlı lokumlar, hediyelik havlu ve eşyalar alıyor olacaksınız.

Safranbolu Demirciler Çarşısı - Safranbolu Gezilecek Yerler
Safranbolu Demirciler Çarşısı – Safranbolu Gezilecek Yerler

Tokatlıyan Kanyonu ve Kristal Teras

Safranbolu’ya uğrayanların mutlaka görmeden geçmedikleri ilk yer burası olsa gerek. Kanyon üzerinden bulunan su kemeri  ilk başta dkkatinizi çekecektir. 19. yüzyılda yapıldığını öğrendiğimiz kemerler şehre su ikmalinde kullanılmış.

Kanyona ise hemen yan tarafındaki merdivenleri kullanarak inebiliyorsunuz.  Parkurun oldukça uzun olduğunu söylemekte fayda var, çok yorulmadan kendinize göre ayarlayabilirsiniz. Biz mağaralarda yeterince merdiven çıktığımız için tekrar bir merdiven çıkmayı göze alamadığımızı itiraf etmek isteriz.

Tokatlıyan Kanyonu - Safranbolu Gezilecek Yerler
Tokatlıyan Kanyonu – Safranbolu Gezilecek Yerler

Biz kanyona cam teras’tan bakmak ile yetindik. Teras’a gelince öyle bir noktada ayaklarınız altında boylu boyunca uzanan kanyonu bastığınız yerden görüyorsunuz. Gerçekten o terasın nasıl oraya monte edildiğini düşünmeden edemiyorsunuz.

Cam Teras - Safranbolu Gezilecek Yerler
Cam Teras – Safranbolu Gezilecek Yerler

Safranbolu İzzet Paşa Camii

1796’da kesme taştan yapılan cami Safranbolu merkezde dikkatinizi çekecektir. Tarihi kokuyu almanız yüksek olasılık.

İzzet Paşa Cami -Safranbolu Gezilecek Yerler
İzzet Paşa Cami -Safranbolu Gezilecek Yerler

Safranbolu Cinci Han ve Hamamı

Safranbolu’da eski şehir bölgesinde karşımıza çıkar Cinci Han. Kazasker Hüseyin Efendi tarafından yapılan Han ve Hamam’ın yapı 16. yüzyıla kadar uzanıyor. Handa 2 kat ile 62 oda bulunur. Eski ticaret yolu üzerinde bulunan Han, kervanların uğrak noktası olarak bilinmektedir.

Cinci Han - Safranbolu Gezilecek Yerler
Cinci Han – Safranbolu Gezilecek Yerler

Safranbolu Hıdırlık Tepesi

Şehri tepeden görebileceğiniz yer burası oluyor.  Tepede var olan geniş düzlük üstünde kafelerden oluşuyor. Zaten Safranbolu’da iseniz mutlaka kendinizi bu tepede buluyor olacaksınız.

Safranbolu Hıdırlık Tepesi   - Safranbolu Gezilecek Yerler
Safranbolu Hıdırlık Tepesi – Safranbolu Gezilecek Yerler

Safranbolu Saat Kulesi

1797 yılından yapılmış olan saat kulesi 20 metre uzunluğu ile dikkat çekerken Anadolu’nun ilk saat kulesi olarak dikkat çeker. İzzet Mehmet Paşa tarafından yaptırılmıştır. 12 metre yüksekliğinde taş duvarlı ve içine çıkılabilir bir yapıdadır.
Hemen ön tarafında yer alan Kaymakamlar Müzesi’nde ise şehrin tarihini anlatan örnekleri görebilir, eserleri inceleyebilirsiniz. (bkz: saat kuleleri)

Safrabolu Saat Kulesi  - Safranbolu Gezilecek Yerler
Safrabolu Saat Kulesi – Safranbolu Gezilecek Yerler by amasra.com.tr

Safranbolu Kent Tarihi Müzesi

Hükümet konağı olarak kullanılan ve kale denilen bölgeye inşa edilmiş olan yapı geçirdiği yangın nedeni ile kullanılmaz hale gelince Kültür Bakanlığı tarafından 2000 yılında restorasyon geçirmiştir. 6 yıl sonunda Safranbolu Kent Tarihi Müzesi olarak açılmıştır. Safranbolu’nun kültürünü ve sosyal yapısını anlatan müzede etnografik ögeler dikkat çekmektedir.

Safranbolu Kent Tarihi Müzesi

3 katlı yapının ilk katında Safranbolu Evleri tarihçesi, harita ve kültürel ögeleri yer alırken, ikinci katta kıyafetler sergileniyor. Numismatik meraklıları için de Roma’dan Cumhuriyet dönemine uzanan madeni paralar var.

Safranbolu Bulak (Mencilis) Mağarası

Safranbolu’nun diğer bir özelliği ise sahip olduğu kültürel zenginlik ve doğal güzellikleri. Bunlardan biri de Bulak Mağarası.  Her ne kadar ulaşım konusunda biraz merdiven tırmanmanız gerekse de bu güzel mağarayı görmek için zaman ayırmanızı tavsiye ederiz.

Bulak Mağara Merdivenleri  - Safranbolu Gezilecek Yerler
Bulak Mağara Merdivenleri – Safranbolu Gezilecek Yerler

400 metrelik kısmı gezilebilir olan mağara Türkiye’nin 4. büyük mağarasıdır.

Sarfanbolu Bulak Mağarası  - Safranbolu Gezilecek Yerler
Sarfanbolu Bulak Mağarası – Safranbolu Gezilecek Yerler

Safranbolu Yörük Köyü

Yörük Köyü Safranbolu’ya yaklaşık 10 km uzaklıkta bulunan küçük bir köy. Köyün sahip olduğu tarihi dokusu nedeniyle köy koruma altına alınmıştır. Hazır buraya kadar gelmişken köyden doğal ürünlerini satın alıp yanınızda götürmeyi unutmayınız.

Köyü gezerken konakların ve evlerin bahçelerinde yapılan divanlarda köşenize çekilip kendinize güzel bir kahve söyleyebilirsiniz.

Sarfanbolu Yörük Köyü  - Safranbolu Gezilecek Yerler
Sarfanbolu Yörük Köyü – Kahve Molası – Safranbolu Gezilecek Yerler

Eğer tarihi birkaç konak görmek isterseniz Sucu Hafız Evini bizim gibi gezebilirsiniz.

En ince detayına kadar bilgi veren rehberimiz ile de bir hatıra fotoğrafı çektirmeyi ihmal etmedik.

Safranbolu Yörük Köyü Sucu Hafız Evi - Safranbolu Gezilecek Yerler
Safranbolu Yörük Köyü Sucu Hafız Evi – Safranbolu Gezilecek Yerler

Bolu ve Sapanca Gezi Rotası
Akçakoca’da Gezilecek Yerler
Safranbolu Gezi Notları
Kastamonu Gezi Notları
Zonguldak Gezi Rehberi

Aşağıda Safranbolu’nun drone ile çekilmiş harika bir videosu var. Tıklayıp izleyin 🙂 

Teşekkürler.

Safranbolu Drone Çekimi

CengizSelcuk.com’ u Takip Edin :

Abonelik Formu :

About Author
Cengiz Selçuk

Kim Evliya Çelebi olmak istemez ki. Gönlünce oku, istediğin gibi gez. Aklına geleni hemen gerçekleşir, Neden mi ? Çünkü Hayat çok kısa ve zaman çok az. Hadi Acele Et!

View All Articles
Check latest article from this author !
Hisse Senedi Yatırımı

Hisse Senedi Yatırımı

Nisan 18, 2024
Finansal Okuryazarlık

Finansal Okuryazarlık

Nisan 16, 2024
Ünlü Roma Amfitiyatroları

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Related Posts